85

Ιανουάριος 2012- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 106-133

Παρθένο δάσος Δράμας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Η ορεινή χώρα του Παρανεστίου Δράμας αναπτύσσεται στους πρόποδες, στα φαράγγια, στα υψίπεδα και στις πλαγιές της μεγάλης οροσειράς της Δυτικής Ροδόπης. Σ’ αυτή την τεράστια –και με σημαντικές υψομετρικές διαφορές περιοχή- η ποικιλία των τοπίων είναι συναρπαστική με ρέματα και ποτάμια, πέτρινα γεφύρια και καταρράκτες, θεαματικούς βραχώδεις σχηματισμούς και απόμακρα ορεινά χωριά. Τις συγκλονιστικότερες, ωστόσο, εικόνες φυσικού περιβάλλοντος μας χαρίζει το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το μεγαλειώδες τοπίο του οποίου δεν είναι  δυνατόν ν’ αποδώσει καμία περιγραφή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Αλέξης Καννάς

Μονοπάτι Αρκουδορέματος, Καταρράκτες Αγίας Βαρβάρας, Καταρράκτης Λεπίδα, Πέτρινο γεφύρι Αγίου Πνεύματος, Μονοπάτια Φρακτού, Γεωλογικό φαινόμενο Βολκανικές Βόμβες στο Φρακτό

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο μονοπάτι Αρκουδορέµατος


Μικρό, καλοφτιαγµένο πέτρινο γεφύρι στο Αρκουδόρεµα

Βόρεια του Παρανεστίου ο ασφαλτόδροµος διασχίζει ένα θαυµάσιο δάσος δρυών. Μερικά χιλιόµετρα µετά βρίσκουµε την διακλάδωση προς τον γραφικό, ακατοίκητο οικισµό του Άνω Θόλου. Λίγο πιο πάνω συναντάµε την κίτρινη σιδερένια γέφυρα του Αρκουδορέµατος. ∆εξιά της ανηφορίζει ένα καλοσχηµατισµένο µονοπάτι παράλληλα µε το ρέµα. Πολύ γρήγορα η διαδροµή γίνεται όµορφη, ευκολοδιάβατη και ευχάριστη. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι η άριστη κατάσταση του εδάφους, το µόνιµο δάσος γάβρων και δρυών αλλά και οι διαδοχικοί αναληµµατικοί τοίχοι που έχουν χτιστεί από παλιά για συγκράτηση των χωµάτινων πρανών από τις βροχές. Χαµηλά το Αρκουδόρεµα κυλάει βουερό, την παρουσία του όµως εµποδίζουν πυκνά κλαδιά.

Συναντάµε υπολείµµατα δυο παλιών χτιστών πηγών που από χρόνια είναι στεγνές. Πού και πού εµφανίζονται και τµήµατα παλιού καλντεριµιού. Η απουσία έντονων υψοµετρικών διαφορών συντελεί στην συνολική φιλική εικόνα του µονοπατιού.

Μια ώρα µετά την αναχώρηση καταλήγουµε στο σύγχρονο γεφυράκι του ρέµατος πριν από την άσφαλτο. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως τον περίφηµο Υπερµαραθώνιο της Ροδόπης, µήκους 110(!) περίπου χιλιοµέτρων, που τελείται κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια στην ορεινή χώρα Παρανεστίου.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Δράμα /

Άνω Βροντού Σερρών

Άνω Βροντού Σερρών
Ορεινός οικισμός στα βόρεια σύνορά μας, η Άνω Βρουντού φημίζεται για το φυσικό περιβάλλον, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως την ποιότητα της περίφημης πατάτας της.
T73 / Περιήγηση / Δράμα /

Παγονέρι Δράμας

Παγονέρι Δράμας
Στις εσχατιές της Δράμας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μας υποδέχεται το παραδοσιακό Παγονέρι και μας εκπλήσσει με την γραφικότητά του.
T109 / Περιήγηση / Δράμα /

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία

Δράμα, Υδάτινη Πολιτεία
Με τα θεμέλιά της πάνω σε αστείρευτες πηγές, με μεγάλη καπνική παράδοση και με αύρα εκλεκτών κρασιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Δράμα είναι ένας ξεχωριστός, πολυδιάστατος και πολύ επιθυμητός προορισμός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Δράμα, Παρανέστι

Αξία Άρθρου: 1 €