87

Μάϊος 2012

σελ 88-101

Αρχαία πόλη Οινιαδών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Φυσικό όριο ανάμεσά τους έχουν τον Αχελώο ποταμό. Ήταν τα αρχαία έθνη των Αιτωλών και Ακαρνάνων που κατοίκησαν ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια την σημερινή Αιτωλοακαρνανία. Σε περισσότερα από 150 σημεία της μεγάλης αυτής περιοχής διατηρούνται ακόμη και σήμερα πολλά κατάλοιπα της αρχαίας εποχής. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αυτά κατάλοιπα βρίσκονται στην πόλη των Οινιάδων, κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αχελώου, κοντά στο σημερινό χωριό Κατοχή.

Κείμενο: Μαρία Σοφικίτου

Φωτογραφίες: Αλέξης Καννάς

Ο ευρύτερος χώρος της πόλης των Οινιάδων, εντός και εκτός του οχυρωματικού περιβόλου.
Αρχαίο Θέατρο, Ακρόπολη, Νεόσοικοι ή Νεώρια

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ο αρχαιολογικός χώρος και το αρχαίο θέατρο των Οινιαδών


Υπολείμματα της αρχαίας πόλης.

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μια σημαντική γεωγραφική περιοχή του Ελλαδικού χώρου, καθώς βρίσκεται πάνω σε σημαντικούς χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας. Λόγω της καίριας και στρατηγικής σημασίας θέσης της κατοικήθηκε αδιάκοπα από τα παλαιολιθικά χρόνια. Οι κάτοικοί της, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, ανέπτυξαν έναν έντονο αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα οικονομίας.

Σε περισσότερες από 150 θέσεις της Αιτωλοακαρνανίας διατηρούνται ακόμη και σήμερα δείγματα αμυντικής αρχιτεκτονικής: επιβλητικές οχυρώσεις, τείχη και πύργοι, τα οποία προστάτευαν τις αρχαίες πόλεις, αλλά και δείγματα της καθημερινής ζωής των κατοίκων: οικιστικά κατάλοιπα, δημόσια κτίρια, αγορές, θέατρα και νεκροταφεία.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T69 / Παράδοση / Αιτωλοακαρνανία /

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών
 «Σεβαστή Διοίκησις
Με την Ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν, εφθάσαμε εις την αθλιωτάτην κατάστασιν. Εφάγαμεν όλα τα άλογα, μολάρια, γομάρια, σκύλους και γάτες, τα οποία ετελείωσαν και αυτά… Και επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν…»
Μ’ αυτή τη ρεαλιστική περιγραφή αρχίζει η δραματική αναφορά των διασωθέντων οπλαρχηγών προς την «Προσωρινήν Διοίκησιν της Ελλάδος» μετά την έξοδο του Μεσολογγίου … 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
Δραστηριότητες / Αιτωλοακαρνανία /

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»
Κοντά στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται η αρχαία πόλη των Οινιάδων, μια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας που ιδρύθηκε περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
T120 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Βασιλάδι Μεσολογγίου

Βασιλάδι Μεσολογγίου
Οι λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου δεν είναι μόνον μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας και ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά κι ένας κορυφαίος ιστορικός τόπος, όπου οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου –αν και δραματικά ολιγάριθμοι- επιτέλεσαν πράξεις απαράμιλλης αυτοθυσίας και ηρωισμού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία

Αξία Άρθρου: 0.50 €