91

Ιανουάριος 2013

σελ 74-91

Μονή Σαγματά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στις εκτεταμένες πεδιάδες της Βοιωτίας, στην πολυσύχναστη Εθνική Οδό, διαδοχικές πινακίδες μας δείχνουν την κατεύθυνση προς τη Μονή Σαγματά. Από τους χιλιάδες ταξιδιώτες ελάχιστοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Μονής. Όσοι έχουν την περιέργεια ή είναι προϊδεασμένοι γι αυτό που θα συναντήσουν, επιχειρούν αυτή την παράκαμψη των λίγων χιλιομέτρων. Στα αθέατα υψίπεδα του Σαγμάτιου όρους θα ανταμειφθούν για την απόφασή τους. Εκεί, σ' ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με ανεμπόδιστη θέα σ' όλο τον πεδινό και ορεινό ορίζοντα, βρίσκεται η περίφημη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά, οικοδομημένη το 1106 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Καθολικό της Μονής Σαγματά 12ος αιώνας, Ναΐσκος Αγίου Νικολάου 12ος-13ος αιώνας, Η Σκήτη και το παρεκκλήσι του Οσίου Κλίμεντος, Μουσείο αφιερωμένο στον Ρώσσο Μοναχό και Γιατρό Λουκά αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877-1961)

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ι. Μονή Σαγματά
Χιλιάδες άνθρωποι περνούν διασχίζοντας κάθε μέρα το βοιωτικό κάμπο, από το πιο πολυσύχναστο Εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Χιλιάδες μάτια είναι καρφωμένα μπροστά στο ασφάλτινο ρεύμα ή το πολύ στα παραπέτα και στα αυτοκίνητα που συγκοινωνούν με το δικό τους όχημα. 

Πολύ λιγότερα μάτια παίζουν διακινούμενα στα χωράφια και στα απρόσωπα νεοελληνικά κτίσματα που κυκλοφέρνουν στον κάμπο και κατέχουν καίριες θέσεις στο παρόδιο κομμάτι του δρόμου.

Ακόμη λιγότερα μάτια ανηφορίζουν το βλέμμα ως τα χαμηλοβούνια που ορθώνονται δεξιά κι αριστερά.  

Τέλος όλα τα μάτια αδιαφορούν ή δεν έχουν τις μαντικές ιδιότητες, αλλά και 'κείνo το διαισθητικό προσόν  για να ιδούν πέρα από τα φαινόμενα ή, αν θέλετε, πίσω από τα φαινόμενα, δηλαδή πίσω από τα χαμηλοβούνια, για το τι μπορεί να κρύβεται και ποια είναι τα φερέγγυα ενός φυσικού κλύδωνα που περιβάλλει το βοιωτικό κάμπο. Eίναι μερικές λεπτομέρειες που έχουν σκορπίσει παντού οι μικρές φωλιές, τα νερά, οι κοιλάδες, τα κελαηδήματα κι όλοι εκείνοι οι μικροί χαριτωμένοι ναοί της φύσης με τα ζωηρά τους κατάλοιπα.

Πόσοι έκαναν τον κόπο ή πήραν τη γενναία απόφαση ή τέλος πάντων μυρίστηκαν αυτό το “κάτι” από τα εξέχοντα αυτά μνημεία της βοιωτικής φύσης, για να εκτραπούν από τον προορισμό τους ή να εκτροχιαστούν από το “δρόμο” τους. που δεν είναι άλλος βέβαια από αυτόν που οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους. Ίσως και στην ψυχαγωγία τους…    

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T107 / Περιήγηση / Βοιωτία /

Στις πλαγιές του Ελικώνα

Στις πλαγιές του Ελικώνα
Στο μυθικό βουνό των Ελικώνιων Μουσών συναντάμε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πολύ χιόνι και γραφικά ορεινά χωριά ενώ, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, οι πανέμορφες παραλίες του Κορινθιακού θυμίζουν στιγμές καλοκαιριού.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Βοιωτία

Αξία Άρθρου: 0.50 €