92

Μάρτιος 2013

σελ 32-63

Βόρειος Ταΰγετος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Περαστικός την πρώτη φορά απ’ το Γεωργίτσι, είχα σταματήσει για ένα μόνον καφεδάκι. Η μόνη ανάμνηση που είχε απομείνει, ήταν η πλακόστρωτη πλατειούλα, η απέραντη θέα ως τον αντικρινό Πάρνωνα και μερικά αρχοντικά με πέτρα πελεκητή.

Μερικά χρόνια αργότερα, το Γεωργίτσι αποκάλυψε πολλά απ’ τα μυστικά του, τους ανθρώπους του, τις αθέατες γωνιές. Μα κι άλλα δύο ορεινά χωριά του Βόρειου Ταΰγετου, η Αγόριανη και ο Λογκανίκος, ξεδίπλωσαν τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές τους. Κι έγιναν η γενεσιουργός αιτία για ν’αγαπήσουμε τον τόπο και να ξαναγυρίσουμε, παρά την απόσταση των 700 περίπου χλμ. Που τον χωρίζουν από την έδρα μας, στη Θεσσαλονίκη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Οικισμός Βεργαδαίικων, Λογκανίκου, Αγόριανης, Πηγή Μαρολιά, Πηγή Μαλεβού υψόμετρο 1400μ.
Ηρώο Πεσόντων Αεροπόρων πιστό ομοίωμα μαχητικού F104, Μονή Αμπελάκη, Βυζαντινό Κάστρο Λογκανίκου
Πεζοπορία στα μονοπάτια του Ταΰγέτου κορυφή Μαλεβού 1605μ.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στον πηγαιμό για το Γεωργίτσι

Τον τόπο τον είχαμε γνωρίσει –έστω και φευγαλέα- το 2006, στα πλαίσια του άρθρου για το Καστόρι. Ο άνθρωπος όμως  ήταν άγνωστος , επιχειρούσαμε να τον ψυχολογήσουμε μετά το τηλεφώνημά του. Ένα τηλεφώνημα που μας προσκαλούσε –με κάποια επιμονή είναι αλήθεια- στον Βόρειο Ταΰγετο.

-Πέφτουμε λίγο μακρυά για σας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είμαι όμως βέβαιος, πως δεν θα πάει ο κόπος σας χαμένος.

Ξεκινήσαμε το μακρύ ταξίδι των 700χλμ. το πρωί της Παρασκευής, στις 22 του Φλεβάρη. Πολλές ώρες αργότερα, ένας λατινομαθής Αθηναίος φίλος μας μας είπε στο τηλέφωνο για αυτήν την Παρασκευή: “Dies fuit ater» για την Αθήνα» (1). Δεν ήταν υπερβολή. Τούτη τη μέρα είχαν ανοίξει πάνω από την Αθήνα οι ουρανοί, με πρωτοφανείς καταστροφές. Εμείς, στο ταξίδι μας, ζήσαμε μόνο  ξώφαλτσα το ξέσπασμα της φύσης. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 1 €