92

Μάρτιος 2013

σελ 112-123

Μονή Σπηλιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γεννημένος σε μια βραχοσκεπή των Αγράφων, που δεν ήταν και σπηλιά, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, έμελλε να γίνει στη συνέχεια ένας από τους σημαντικότερους ήρωες του 21. Σ’ αυτό τον τόπο, τον πιο άγριο, δυσπρόσιτο και παρθένο της Ελλάδας εύρισκε –σε ώρες δύσκολες- ορμητήριο και καταφυγή ο ήρωας των Αγράφων. Εδώ, στο ιστορικό Μοναστήρι της Σπηλιάς, του 17ου αιώνα, ξαπόστασε, ανεφοδιάστηκε και ανασυγκροτήθηκε για να συνεχίσει τον ιερό αγώνα του Έθνους.

Η επίσκεψή μας στη Μονή Σπηλιάς δεν είναι μόνον μια υπέροχη αισθητική απόλαυση του τοπίου αλλά κι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για τον μεγάλο αγωνιστή.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Τέμπλο του Καθολικού της Μονής Σπηλιάς του 1779
Πεζοπορία από την Μονή Σπηλιάς ως το Λεοντίτο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Τ' Αγραφιώτικα βουνά“Θέ μου Πρωτομάστορα, μ’ έχτισες μέσα στα βουνά” – Από το Aξιον εστί.

Σχεδόν ανάμεσα από τις δύο μεγαλύτερες κορυφές των Αγράφων, την Καράβα (2.184 μ.) και το Ντελιδήμι (2.164 μ.) διαγράφεται μια πολύ βαθιά και όμορφη κοιλάδα, του Πετριλιώτη ποταμού. Στην αριστερή της όχθη, σε μια εντυπωσιακή προβολή των αδάμαστων βράχων, ως επιβλητικός όγκος, υψώνεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της αγραφιώτικης ενδοχώρας.

Η Μονή της Σπηλιάς, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, αποτέλεσε καταφύγιο και στρατηγείο, στις δύσκολες ώρες, του Γιώργη Καραϊσκάκη, κατά τα χρόνια της επανάστασης.

Ως τέτοιο έγινε περισσότερο γνωστό κι έμεινε στην ιστορία, ως το απρόσιτο, ασφαλές και μόνιμο καταφύγιο του μεγαλύτερου ήρωα των επαναστατικών χρόνων, του επονομαζόμενου “γιου της καλόγριας”.

Στο μοναστήρι αυτό γύριζε πάντα ο Καραϊσκάκης, από τις διάφορες εκστρατείες του, μα κυρίως όταν τον εστρίμωχναν τα “λυκόσκυλα” της αντεθνικής πολιτικής που δεν τον καλόβλεπαν, λόγω των προσόντων και του φιλότιμου πατριωτισμού του.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Περιήγηση / Καρδίτσα /

Αχελώος - Αναζητώντας τη Μονή του Σέλτσου

Αχελώος  - Αναζητώντας τη Μονή του Σέλτσου
Η πέραν της Αργιθέας περιοχή για τους περισσότερους αποτελεί terra incognita, καθώς εκεί νομίζουν πως τελειώνει ο πλούσιος κύκλος και το ογκώδες περίγραμμα των βόρειων Αγράφων, σήμερα θα διασχίσουμε αυτό το άγνωστο τοπίο, ψαχουλεύοντας τα κρυμμένα μυστικά του. 
T106 / Δραστηριότητες / Καρδίτσα /

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Κυκλωμένη από έλατα, χλοερά λιβάδια και πλατάνια, καθρεφτίζει στα ήρεμα νερά της τις κορυφές των Αγράφων και τα ορεινά πέτρινα χωριά. Είναι η Λίμνη Πλαστήρα. Αν η ύπαρξή της δεν οφείλετο σε τεχνητή παρέμβαση του ανθρώπου, θα μπορούσε να είναι μια από τις ωραιότερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Καρδίτσα, Άγραφα

Αξία Άρθρου: 0.50 €