92

Μάρτιος 2013

σελ 64-111

Διδυμότειχο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεν ήταν καθόλου άγνωστο το Διδυμότειχο. Απλά, με το περίφημο «Διδυμότειχο Blues» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η ακριτική πολιτεία έγινε διάσημη για χρόνια, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Νεολιθική Περίοδος. Εποχή του Σιδήρου, Κλασσική Αρχαιότητα και Βυζάντιο, είναι μερικοί μόνον από τους ιστορικούς σταθμούς του Διδυμότειχου. Που, χτισμένο όπως είναι ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και στον Έβρο, μας εντυπωσιάζει με τα Βυζαντινά του τείχη, τις ανασκαφές στον λόφο της Αρχαίας Πλωτινόπολης αλλά και το έντονο τοπικό χρώμα, σ’ έναν ξεχωριστό συνδυασμό σύγχρονης ζωής και αύρας ανατολής.

Μ. Βυζαντινός ναΐσκος Αγ. Αικατερίνης 14ου αιώνα. Λουτρά Αχμέντ 1571-1572. Υπόσκαφα στον λόφο του Καλέ. Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Αθανασίου 1834. Μεγάλο Τέμενος 14ου αιώνα. Αρμενικός Ναός Αγ. Γεωργίου του 1826, Λόφος Πλωτινόπολης.

Π. Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Παζάρι της Τρίτης. Παραδοσιακό Ραφτάδικο του Πασχάλη Χρηστίδη. Εργαστήριο Ψηφιδωτού, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας του Γιάννη Σαρσάκη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

Βυζαντινός ναΐσκος Αγ. Αικατερίνης 14ου αιώνα, Λουτρά Αχμέντ 1571-1572, Υπόσκαφα στον λόφο του Καλέ, Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Αθανασίου 1834, Μεγάλο Τέμενος 14ου αιώνα, Αρμενικός Ναός Αγ. Γεωργίου του 1826, Λόφος Πλωτινόπολης
Ποταμός Έβρος, Ποταμός Ερυθροπόταμος
Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, Παζάρι της Τρίτης, Παραδοσιακό Ραφτάδικο του Πασχάλη Χρηστίδη, Εργαστήριο Ψηφιδωτού, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας του Γιάννη Σαρσάκη

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

2ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου

Η επιθυμία ενός αφιερώματος για το Διδυμότειχο γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν, καθώς πρωταντικρύσαμε την ιστορική πολιτεία του Βυζαντίου. Που δεν πάσχισε και πολύ να μας γοητεύσει. Τα όπλα της, άλλωστε, ήταν πολλά:  ο θεαματικός λόφος με το κάστρο, η φαρδειά κοίτη με τη ροή του ποταμού, η πόλη με τις γραφικότητες, τα μνημεία και  τα παλιά της αρχοντικά. 

Στο Διδυμότειχο, ωστόσο, μάς έλειπε η εμπειρία της στενότερης επαφής. Η ευκαιρία δόθηκε με την τυχαία γνωριμία του Νέστορα Κυρούδη. Του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, που περιέβαλε με εκτίμηση το περιοδικό μας. Και το ενέταξε στην Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Δημοτικού.

Τι θα λέγατε, να δημιουργήσουμε ένα αφιέρωμα για την πόλη; ρωτάμε τον Νέστορα Κυρούδη.

Πολύ σημαντικό για το Διδυμότειχο. Θα θέσουμε στη διάθεσή σας κάθε βοήθεια, κάθε πληροφορία.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / Έβρος /

Το ψαροκάλυβο του Έβρου

Το ψαροκάλυβο του Έβρου
Σύνορο Ελλάδας και Τουρκία, ένα οικοσύστημα σπάνιας αξίας και ομορφιάς. Παράλληλα τόπος διαμονής και εργασίας των ψαράδων του, μιας ιδιαίτερης κοινωνίας ανθρώπων, που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο. 
T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ, Έβρος

Αξία Άρθρου: 1 €